неділю, 10 квітня 2016 р.

Черкащани дізналися "Таємниці мого міста"

«Світ не просто існує, 
він ще й наповнений таємницею». 
Освальд Шпенглер

Минуле кожного краю вражає своєю неповторністю та загадковістю, а його відгомін крізь віки долинає до наших днів.

5 квітня у Черкасах відбувся показ семи історичних кіноетюдів у рамках соціального просвітницького проекту «Таємниці мого міста». Організатори цього унікального проекту, члени культурно-просвітницької громадської організації  “SINERGICON”, продюсер і режисер Андрій Раднюк, режисер та оператор-постановник Дмитро Кубряк та оператор-постановник Віктор Стасюк, які завітали до нашого міста, зазначили, що за основну мету поставили підвищувати рівень освіти українців, доносити до людей цінність духовної, культурної та соціальної спадщини. 

Під час демонстрації короткометражок, знятих у форматі DISCOVERY hіstory, про маловідомі історичні факти Буковини, Поділля та Рівненщини, глядачі зазирнули у шпаринку історії й стали свідками минулих подій, які мали місце на Черкаській землі.  Ми побували у Кам’янці, яка надихнула Петра Чайковського на створення «Дитячого альбому», відвідали селище Коврай Золотоніського району, де Григорій Сковорода черпав духовне натхнення для народження збірки метафізичної поезії «Сад Божествених пісень», та схилилися перед величчю старезного дуба Максима Залізняка, який є мовчазним хранителем таємниць Холодного Яру. 

До проекту долучилися здебільшого громадські активісти та діячі, які, беручи за основу надбання рідного народу, творять історію сьогодення.

Скарбниця Черкащини сповнена таємницями, легендами та спадком всесвітньовідомих історичних постатей, тож автори проекту вивели своєрідну формулу з трьох складових, якою і керуються у відборі матеріалу. По-перше, це історичний артефакт, який був створений або народжений у давнину і зберігся до сьогодні. По-друге, автор або герой, який стоїть за певним артефактом, і став транцендентом його створення чи перетворення. І остання, не менш важлива складова, це зв'язок із землею, тобто лише у певному мальовничому куточку нашої України і більше ніде у світі ви не знайдете нічого подібного.

Отож, на наших очах кадр за кадром оживали дід Тараса Шевченка разом із малим Тарасиком, Богдан Хмельницький, Максим Залізняк, Григорій Сковорода, Петро Чайковський, які зробили чималий внесок у історичну спадщину Черкаської землі.

Наразі автори готують четвертий кіноетюд про Черкащину, який буде представлений широкому загалу під час Всеукраїнського фестивалю «Кобзар єднає Україну», що проходитиме в нашому місті у травні. Організатори заходу переконані, що глибоке осмислення рідного краю, має неабиякий вплив на український генотип.

Протягом місяця черкащани мають унікальну нагоду переглянути всі сюжети, створені командою “SINERGICON”, у кінотеатрах перед основним показом фільму, а згодом кіноетюди будуть транслювати й українські телевізійні канали.


Ольга Квятковська


* Фотографії із фейсбук-сторінки фільму "Таємниці мого міста"

0 коментарі:

Дописати коментар