пʼятницю, 27 травня 2016 р.

Перший день театрального фестивалю розпочався з «Сімейної вечері»

Повним аншлагом розпочався  ХІ театральний фестиваль «Сцена людства».  Черкаські шанувальники Мельпомени охоче завітали до обласної філармонії, аби втамувати театральну спрагу.

Постійні учасники «Сцени людства», Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки запросили черкаських глядачів на свою 167 «Сімейну вечерю», саме стільки разів головні герої влаштовували її на театральній сцені.

У досить нелегкий час, коли кожен з головою поринув в особисті проблеми, коли всі небайдужі переймаються долею Черкаського Театру Шевченка, а українці з надією чекають миру та злагоди в країні, легка французька комедія Марка Камолетті на кілька годин перемістила глядачів у просторі і часі, змусивши забути нагальні труднощі та негаразди.

«Сімейна вечеря», «Французька вечеря», «Граємо в дружну сім’ю, або Гарнір по-французьки» чи «Don’t Dress for Dinner» – це назви однієї з тих п’єс, які не знають кордонів та панують на сценах п’яти континентів. Уперше ця п’єса Марка Камолеті вийшла в Парижі в 1985 році під назвою «Happy Birthday», та встигла увійти до Книги рекордів Гіннеса як одна з довгожительок на французькій сцені.

Черкаські глядачі мали змогу отримати насолоду від інтригуючих моментів, дотепних жартів, здавалося б, безвихідних ситуацій та чудової гри акторів. 

Події у виставі розгортаються навколо доволі делікатної ситуації: чоловік, на час від’їзду дружини, прикриваючись візитом друга, планує незабутній романтичний вечір зі своєю коханкою. Він  навіть замовив куховарку з агентства, аби влаштувати по-справжньому вишукану вечерю у французькому стилі.  Але дружина, довідавшись про приїзд друга, який виявився її коханцем, скасовує свою подорож на уікенд. Отже, на вечерю збирається вельми цікава компанія: сімейна пара, двоє коханців і…куховарка. Потрібно мати неабиякий хист, щоб зберегти таємницю стосунків та ще й отримати насолоду після вечері.

«Сімейна вечеря» – класичний приклад комедії положень на межі фарсу. Вся інтрига базується на подружніх зрадах і безперервних непорозуміннях. 

Деякі глядачі сприйняли виставу, як своєрідне продовження  знайомої для черкаських театралів комедії «Боїнг-Боїнг», адже головні герої «Сімейної вечері» давні друзі Бернар і Робер також потрапляють у кумедні ситуації через нестримну любов до жінок.

Актори Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки з 2009 року бездоганно втілюють характери своїх героїв на театральних підмостках. Головний секрет успіху цієї комедії полягає як в актуальності п’єси, так і в щирості акторської гри, оскільки за мету ставили не передачу нюансів французького життя, а людські стосунки та риси людської вдачі притаманні будь-якій національності.

Київські актори одностайно відзначили теплоту прийому черкаських глядачів. 

«Сьогодні ми отримали колосальний заряд енергії від залу», -  поділилася враженнями після виступу народна артистка України Наталія Кудря. -  «Такий душевний, сердечний, щедрий прийом – безцінний». 

Таким був перший фестивальний день довгоочікуваної театральної події


0 коментарі:

Дописати коментар