середу, 8 квітня 2015 р.

Мистецький проект черкаського Театру Шевченка «Я, Богдан»

Гріх, недуга, загибель не для мене. 
Бо хіба може бути грішним цілий народ,
 хіба може він стати недужим, хіба може загинути?
 А я – народ.
Павло Загребельгий «Я, Богдан»

Нещодавно у черкаському Театрі Шевченка відбулася презентація проекту “Я, Богдан” за романом Павла Загребельного. 

Головна мета проекту –  доторкнутися до історії, до загадки Богдана Хмельницького, відчути муки та митарства його душі в наших краях у тяжкі часи сьогодення. 

Знову і знову покоління звертаються до постаті Хмельницького. Незважаючи на чималу кількість п’єс, романів, серіалів, фільмів про славетного Гетьмана, Богдан Хмельницький продовжує незримими путами тримати нащадків.

Ідея проекту – завдяки театру, через образи та емоції, прорватися в справжню історію… Сутність постановки полягає не в підтримці канонічного образу, в якому Хмельницький – цар, а в зображенні  історії про людину, яка, усвідомлюючи всі проблеми й труднощі, все ж брала на себе відповідальність за цілу країну. У мистецькому проекті «Я, Богдан» Хмельницький постане в аспекті українського державотворення,  в аспектах позитивізму, сили, звитяги та перемоги. Це буде потужна історія постання української,  козацької держави  з європейською столицею в Чигирині. 

До складу творчої групи, яка докладе зусиль для втілення проекту, долучаться талановиті митці сучасності, серед яких Григорій Гладій, відомий не лише як актор театру і кіно, але і як театральний педагог та режисер, який у 90-х роках змушений був переїхати до Канади, де проживає і нині. Разом з Григорієм Гладієм до творчої команди увійдуть: українська актриса, співачка та педагог, лауреат Національної премії України імені Тараса Григоровича Шевченка Наталія Половинка; відомий  український драматург та художник-концептуаліст Павло Ар’є; композитор Роман Гурко; знаменитий танцівник у жанрі буто, керівник буто-центру в Гетінгені Тадаші Ендо; актор, режисер, педагог, письменник, один із фундаторів Львівського театру імені Леся Курбаса Олег Драч та інші. 


0 коментарі:

Дописати коментар