суботу, 7 березня 2015 р.

День письменника черкасці відзначили з Небораком


…Будь  досконалим  ритмом,  
 танцюй  тонко  
 на  пелюстках  Часу  -  
 усміхнено!  
 У  центрі  Всесвіту  -  твоє  серце!  
 Радій!...
Віктор Неборак


Всесвітній день письменника черкасці мали змогу відзначити в Черкаському художньому музеї у компанії поета, прозаїка, літературознавця, перекладача, есеїста, одного зі співзасновників літературного угруповання Бу-Ба-Бу, творця самої його назви (абревіатура від запропонованої Андруховичем тріади «бурлеск — балаган — буфонада») Віктора Неборака.

У Черкаси Віктор завітав уперше, хоча його батько родом із села Романівка Тальнівського району, що на Черкащині. Віктор Неборак захоплено поринув у спогади про батька-красеня та про матір, яка, звісно ж, не змогла встояти перед чарами свого майбутнього чоловіка. 

Літератор цікаво розповідав життєві історії, на замовлення декламував свої твори, давав відповіді на анонімні запитання від аудиторії, люб’язно роздавав автографи та терпляче фотографувався з усіма бажаючими закарбувати зустріч з Прокуратором на фото.

Віктор Неборак досить зрозуміло пояснив різницю між запійним пиякою та алкоголіком. «Знаєте, от алкоголік і запійний пияк – це різні речі, – пояснює Віктор Неборак. – Алкоголік – це той, хто любить алкоголь і вживає його кожного дня в різній кількості. Запійний пияк алкоголь ненавидить і може не вживати його місяцями, а потім, як зірветься!». З посмішкою, я піймала себе на думці, що мимоволі почала шукати серед своїх знайомих тих, хто підпадає під ту чи іншу категорію. 

Поет розповів маловідомий факт зі своєї біографії про викладацьку діяльність у ПТУ на Сході. Тоді на дверях його кабінету з’явився напис «учитель - бИндера», для учнів це слово не значило нічого більшого, ніж просто було синонімом людини з Західної України. «У народу зі Сходу проблема з ідентичністю», — зауважив Віктор.

Продовжуючи тематику літературознавець висловив збентежені думки про нове покоління вояків, яке зараз маємо. «Мене цікавить ще одне: якщо в Україні війна затягнеться на 5-6 років, то в нас виросте ціле бойове покоління. І що потім з ними робить? З кимось іншим воювати?», –  поділився своїми переживаннями Віктор Неборак. 

Не обійшлося й без критики відомого сучасного письменника Сергія Жадана. Зважаючи на те, що Жадан народився на Луганщині, Віктор Неборак вважає, що Сергій має бути зараз на Сході, хоча б у ролі військового журналіста, для того виправити ситуацію, яка склалася після виходу «Луганського щоденника» Жадана.

Наприкінці зустрічі Віктор Неборак повідомив присутніх про вихід збірки "Неборок ДВА". До збірки увійдуть вибрані поезії та 15 нових віршів, також до книги буде прикріплено другий альбомом музичного проекту "Неборок". 

З ностальгічними нотками в голосі Віктор згадав народження гурту  "Неборок". Музиканти з «Плачу Єремії» та «Мертвого півня» зібралися у Львові, разом виступали на різних літературних вечорах. «З нами навіть Руслана Лижичко співала. Вона тоді була маловідомою, щойно стала лауреатом «Червоної Рути», – ділиться спогадами Неборак.

Гості заходу щиро цікавилися секретом успіху поезії та якими характеристиками має бути наділений справжній поет. Віктор Неборак досить зрозуміло дав відповідь на такі питання: «Поезія, насамперед, має проймати самого автора. Якщо поезія не проймає тебе самого, ти ніколи не достукаєшся до сердець читачів», –  наголосив поет.

Черкаські поціновувачі літератури з  нетерпінням чекають на зустрічі з новими цікавими творчими людьми та надзвичайно вдячні молодіжній громадській організації «Книжковий маестро» за організацію заходу.


P.S. І на десерт один із віршів Віктора Неборака, який зібрав гучні оплески підчас літературного вечора.

ПРИЧИННА 

ти йдеш одна між лілій 
сорочки но сиш білі 
малюєш очі де 
ревам 
ти королева де 
білів 
коли заходиш у храми 
за ними валяться брами 
вони шкребуть пазу рами 
дебіли на ве сіллі 
ти королева де 
білів 
температура плюс сорок 
не приведи мій Боже 
в її гаряче ложе 
спадає в ду ші морок 
густе вино га ряче 
а короле ва плаче 
над рилом по ро сячим 
ти королева де 
білів 
ти-ди-ка-ро ролева 
танцюємо в по вітрі 
Я МОЖУ ПО-ВТО-РИТИ 
ти королева де 
білів

0 коментарі:

Дописати коментар