четвер, 23 червня 2016 р.

Олена Черноус

Вона - вчитель образотворчого мистецтва, художньої культури та зарубіжної літератури. Цікавиться мистецтвом, народними промислами. А ще - займається виготовленням народної та авторської ляльки. Любить історію рідного краю - Чигиринщини.

Знайомтеся, це - Олена Черноус.

Вона народилася в селі Медведівка. Там же закінчила школу. Навчалася Олена в Черкаському педінституті на факультеті російської філології. Нині працює в Чигиринському НВК І-ІІІ ст №2. Олена Черноус і її учні – багаторазові учасники і лауреати всукраїнських конкурсів з декоративно-прикладного мистецтва.

У Олени є домашній архів старовинних фотографій  і невелика колекція вишитих рушників.

Її ляльки– традиційні вузлові. Але є і авторські – змотується лялька, а потім додаються модні аксесуари, одяг.

Сама лялькарка зізнається: бажання творити вузлову ляльку прийшло інтуїтивно, коли з’явилася сім’я, народився син. Виникла атмосфера затишку, спокою, любові – все це сприяло зверненню до народних звичаїв, традицій. Тоді  ж підсвідомо і захотілося зробити ляльку.

Спочатку було декілька ляльок, потім Олена почала виготовляти ляльки з учнями в школі, а далі – проводила класи майстерності для вчителів обслуговуючої праці та образотворчого мистецтва.

Під час створення ляльки вона намагається використовувати лише натуральні тканини (льон, ситець, шовк, шерсть), вишиті старенькі рушники, любить мішковину, мотузку, мереживо, стрічки. Прикрашає свої витвори сухими рослинами, квітами, особливу увагу звертає на виготовлення вінків та оздоблення фартушків у техніці аплікація.

0 коментарі:

Дописати коментар