неділю, 21 грудня 2014 р.

Quantum.. Кідрук.. Черкаси

Нарешті склалися зірки правильно: в мене є час (відносно), бажання (давно), світло (тьфу-тьфу-тьфу). Сьогодні зможу сказати все, що хотів, про лекцію "Quantum" Макса Кідрука в Черкасах, яка пройшла ще у вівторок. 

Цю лекцію я чекав ще з презентації Кідруком "Жорстокого неба" в Черкасах, адже саме тут її було анонсовано вперше. Після кількох місяців очікувань, після сумнівів організаторів "а якщо воно не вистрелить?" її все таки провели в Черкасах. І от після відвідин її мене прямо розривали почуття, які важко було б поєднати. Це було і захоплення і в той же час деяке розчарування. А ще було щире здивування. Здивування від того, які слухачі зібралися на лекції: школярі, студенти, люди середнього віку та, навіть, люди похилого віку. І це було приємно бачити

Початок лекції викликав певне здивування вже позицією Макса відносно релігії та вірувань. Адже багато з того, що він наводив на ній дуже суперечить офіційним позиціям церков. Але про це потрібно знати. Адже чого вартує лише знання про священну копію священної реліквії ).

Лекція побудованп таким чином, що її доволі легко сприймають люди, яким така інформація за новинку. Також важко переоцінити те, що навіть найпростіші порівняння Макс спростив для розуміння пересічною людиною, але мені особисто на цих етапах було трішки нуднувато. Не через те, що сама лекція була якась не така, а через те, що періодично цікавлюся такими речами. Але, такого не можу сказати за всю лекцію. Адже цікавлячись якимись теоретичними даними я ніколи не вникав глибоко в наукові деталі. Тому те ж  рівняння Дрейка для мене стало відкриттям. Прочитавши про нього вже після лекції до самого рівняння виникає дуже багато запитань, адже судячи з усього більшість цифр було взято з довідника "Стелі", але все одно було цікаво. 

Частина про радіовуглецевий метод аналізу віку речовин була доволі цікавою ,але викликала жваву суперечку в нашому офісі наступного дня ). Але про більш точний аналіз зараз говорити складно. Адже про похибку говорять різні джерела, але точну цифру всі називають різну: від 100-300 років то 5 тис років (та друга цифра і викликала особливо жваву дискусію ))

Інформація про існування на Землі 4 видів людей в один період взагалі мене спантеличила, адже таку інформацію в школах точно не викладали і не думаю, що викладають зараз. Але найбільше захоплення викликала частина про планети, на яких можливе існування життя.

Приємним виявилася та частина в якій говорилося про планети, які можна використовувати для колонізації людьми. Тут можна було дізнатися дуже багато з того, що проходить мимо нас. І це було цікавезно. Особливо та частина, в якій говорилося про Титан. Те, що було сказано було невідомо не лише мені, а й багатьом іншим відвідувачам. А відеокадри захоплювали подих. 

Лекція завершилася, емоції вщухли. Спілкуючись з різними відвідувачами лекції я розумію, що навіть ті, хто був налаштований скептично вже мають бажання відвідати наступну лекцію. Макс зміг зробити те, чого не вистачало в культурному житті міста. Він зміг доступною мовою вести спілкування про науку. І хоча декого це могло трішки дратувати, але в поєднанні з його манерою лектора, з інформацією яку він подає - ефект просто приголомшливий. Тому хотілося б чути і бачити наступну лекцію в місті.

PS А продовження народу бажає. Різний )

0 коментарі:

Дописати коментар