неділю, 7 грудня 2014 р.

Гордова Тамара Федорівна

Тамара Федорівна Гордова належить до художників, які мають власний творчий почерк, представник кращих традицій декоративного мистецтва Черкащини. Народилася художниця 1948 року у селі Цвітній на Кіровоградщині в сім'ї народних майстрів. Навчалася у художній студії в Черкасах, в Одеському художньо-театральному училищі на відділенні оформлення сцени.

Перша виставка творів експонувалася у Канівському музеї народного декоративного мистецтва в 1976 році. На сьогодні має біля 80 виставок. З 1984 року Тамара Гордова – член Спілки художників України.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Діапазон роботи художниці широкий і різноманітний. У її доробку — цілі серії робіт, над якими майстриня працює десятки років: «Світи рідного краю», «Один рік кохання», пастелі «Кобзарева земля», «Чорне море». Всі вони пронизані любов'ю до рідного краю, до його народного мистецтва. І в той же час оригінальні, сучасні.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Всі картини Тамари Гордової виконані темперою на картоні. Появі такої техніки передували “мальовки”, які з’явилися ще за часів СРСР. Сьогодні такі роботи називають на рідкість вдалим поєднанням народної творчості і сучасного мистецтва постмодернізму.



OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Але професійно Тамара Гордова займається переважно декоративним розписом, писанками, постановкою та оформленням свят, концертів, вистав. Крім того вона розробляє костюми для спектаклів і окремих виконавців. Тамара Федорівна, на відміну від інших, малює квіти не пензлями, а звичайними плакатними перами. Це дає можливість досягнути надзвичайної ажурності, тонкощів ліній, легкості малюнка. Жоден образ неповторний. Всі її роботи продумані до найдрібніших деталей, композиційне побудовані професійно, виконані майстерно. Манера творчості майстрині виразно індивідуальна.

0 коментарі:

Дописати коментар