неділю, 7 червня 2015 р.

Лавріненко Надія

Надія Лавріненко - архітектор, художниця, мисткиня та любляча дружина. Народилася вона в мальовничому місті Бердянську. Після закінчення школи працювала художником-оформлювачем, студіювала на підготовчих курсах. Потім отримала освіту архітектора у Харківському інженерно–будівельному інституті.

З 1978 року живе і працює у Черкасах. Працювала архітектором у "Дніпроцивільпромбуді", Черкаському інституті легкої промисловості, у відділі естетики. Член Спілки дизайнерів України.

Завдяки наполегливій праці, природним обдаруванням, Надія Лавріненко втілює свою багатогранну фантазію в проектування інтер’єрів приміщень, розробок дизайну екстер’єру та інтер’єру малих архітектурних форм, кімнат релаксації, кафе, ресторанів та їдалень. Мисткиня є автором рішення експозиції «Корисні копалини» Черкаського краєзнавчого музею. У творчому доробку Надії Григорівни – створення (у співавторстві) інтер’єрів відомих ресторанів Черкащини: «Велес», «Чумацький шлях», «Рушничок», «Тарантела». Слід зауважити, що художниця плідно й різноманітно працює в різних техніках і жанрах: текстильне плетіння, живопис, ліплення, розпис.

Надія Лавріненко не обмежується архітектурними та ландшафтними проектами. Знайти себе – це мета кожної творчої особистості. Художниця захопилася й досягла певних успіхів у декоративно-ужитковому мистецтві. У своїх роботах вона сміливо експериментує з фактурою та кольором, досягаючи вражаючих ефектів. Зокрема, у батику вона додає вишивку шовком, яка створює дивовижний вигляд. Оригінально й сміливо представлена димлена кераміка – хоч би тому, що художниця використовує авторську техніку. Увагу привертає серія димленої кераміки «Трипільські меандри» 2000 – 2005 рр. Саме в цій серії трипільські мотиви звучать особливо сучасно. На невеличких за розмірами глечиках Надія Григорівна відтворює не тільки надзвичайну красу трипільських орнаментів, декоративні візерунки, але й створює пейзажі в мініатюрі, трипільську символіку.

Надія Лавріненко пояснила свою філософську концепцію так: "Світ наповнений дуже красивими речами, а людина його трошки псує. Людина ж вільна - і тому робить, крім хороших справ - ще й погані. Це воля, а тварини керуються тільки інстинктами. І в моїх роботах показано, що людина приходить до самознищення - це сумно "

Іван Бондар, заслужений художник України: «Образне мислення її має бути вивчене, обдумане та взяте на озброєння. Кожен її аркуш – це великого значення художній твір».

Провідна тема картин Надії Лавріненко – тварини та птахи. Художниця зауважує, що така тематика близька їй, оскільки саме через тварин можна показати красу світу в цілому.

Надія Григорівна бере активну участь у виставковій діяльності з 1990 року. Вона була учасницею багатьох республіканських та обласних виставок, художніх проектів. У 2007 брала участь у міжнародному Трієнале текстилю. Твори художниці знаходяться в приватних колекціях України, США, Німеччини, Ізраїлю.

Як каже сама художниця: «Живу, творю, надіюсь і люблю. Бо я є Надія. Надія Лавріненко».

0 коментарі:

Дописати коментар