суботу, 16 травня 2015 р.

У Черкасах вдесяте відкриється завіса «Сцени людства»

Вже наступного тижня Черкаський театр Шевченка вдесяте відкриє для поціновувачів театру «Сцену Людства».

Поштовхом для організації фестивалю стала активна міжнародна діяльність черкаського театру, яку він розпочав у 2001 році. Подібні фестивалі мають неабиякий вплив не лише на життя міста та області, а й країни в цілому створюючи певний імідж та розвиваючи туристичний потенціал. 

Сьогодні «Сцена людства» користується популярністю і чимало театрів прагнуть взяти  участь у черкаському фестивалі, примножуючи шанси посісти гідне місце на європейській театральній мапі. За короткий час у Черкасах на фестивалях побували найпрестижніші театри з близько десяти країн зарубіжжя, зокрема з Прибалтики, Білорусі, Росії, Італії, Португалії, Франції, Румунії.

Цього року на «Сцену людства» запрошені як провідні столичні театри (Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра та Театр російської драми імені Лесі Українки),  так і театри обласного рівня (Рівненський академічний український музично-драматичний театр, Мистецька майстерня «Драбина», Львівський драматичний театр імені Лесі Українки). Особливим гостем Х міжнародного фестивалю буде театр з Португалії Сompanhia de Teatro de Braga, з яким черкаські театрали вже мали нагоду познайомитися під час «Сцени людства» у 2013 році. Цього разу Театр з Браги запропонує на розсуд глядачів експериментальну виставу на малій сцені «A Arte do Futuro/Último Acto” (Мистецтво майбутнього/Останній акт).

Творчий колектив з Рівного вперше за роки мистецької дружби завітає до Черкас з гастролями, хоча саме художники  Черкаського Театру Шевченка Сергій та Наталка Ридванецькі  створили сценічне оформлення вистави «Каліка з острова Інішмаан» Рівненського академічного українського музично-драматичного театру.  Варто зазначити, що п’єса Мартіна Мака Донаха почала сценічне життя в Україні саме в цьому театрі.

Окрім цього Черкаська «Сцена людства» чекає на особливого гостя. Павло Ар'є — відомий український драматург презентує свою виставу «Лондон» мистецької майстерні Драбина, території народження нової української драми. У моно виставі «Лондон» відображається протистояння простоти людського життя, яка існує поза межами дискурсу добробуту і успішності, злу, брутальності і бруду, що притаманні новій драмі.

Цікавинкою цьогорічного фестивалю буде і вистава «Нахлебник» Театру російської драми імені Лесі Українки, яку колектив театру покаже на «Сцені людства» як генеральну репетицію перед міжнародним театральним фестивалем у Лондоні, що відбудеться у вересні. 

Отже, всі шанувальники театрального мистецтва запрошуються 22 травня на урочисте відкриття Х міжнародного театрального фестивалю «Сцена людства» на Театральну площу. 

А розпочне фестиваль  колектив черкаського театру містерією Олександра Дзекуна «Великий льох» за поемою Великого Кобзаря, яка, не зважаючи на час, залишається актуальною. 

0 коментарі:

Дописати коментар