суботу, 23 травня 2015 р.

Черкаський Театр Шевченка відкрив "Сцену Людства"

Світе тихий, краю милий,
Моя Україно,
За що тебе сплюндровано,
За що, мамо, гинеш?
Тарас Шевченко "Розрита могила"

Учора Черкаський Театр Шевченка знову тремтів… На щастя, цього разу  не від будівельних робіт близького сусіда-забудовника, а від потужної вибухової містичної енергії  Шевченкового слова, містерії "Великий Льох". Саме так наш театр розпочав довгоочікувану важливу подію в житті шанувальників мистецтва - Х міжнародний театральний фестиваль «Сцена людства».  
Режисер вдало поєднав у своїй постановці декілька творів Великого Кобзаря, взявши за основу поему "Великий льох" і підсиливши її творами "Розрита могила" та "Не спалося, а ніч, як море…".

Дивовижно те, що Тарас Григорович написав містерію "Великий льох" у далекому 1845 році, а рівно через століття народився талановитий митець Олександр Дзекун, який  у 2004 році втілив у сценічних образах пекучий біль пророка за Україну.  Сьогодні, як і колись, тема твору не лише не втрачає своєї актуальності, а й стає гострішою  та надзвичайно близькою  багатьом українцям.  Яскраве відображення трагічних подій української історії через реальні та потойбічні образи спонукають глядача зазирнути у майбутнє країни, відчути незламний дух патріотизму та пробуджують віру  в  краще прийдешнє, сподівання на відродження могутньої держави.

Оригінальне режисерське бачення творів Шевченка у поєднанні з ідеями талановитої творчої команди: художника Сергія Ридванецького, художниці по костюмах Наталії Ридванецької, балетмейстра Володимира Татаринова та органічне перевтілення акторів  стали невід’ємною складовою успіху "Великого льоху".  У творі звучить магічна музика восьми композиторів, серед яких Бах та Ведель, народні мотиви, духовний спів та сучасні пісні на слова Шевченка. 

Містерія Олексадра Дзекуна брала участь у театральних фестивалях у різних куточках України та неодноразово здобувала найвищі мистецькі нагороди та високу глядацьку оцінку.

Використані фото Сергія Черкасова

0 коментарі:

Дописати коментар