неділю, 25 січня 2015 р.

Корж Леся

15Леся Корж – представниця покоління молодих, сучасних художників, які завжди наповнені ідеями і відкриті для експериментів.

Леся Богданівна народилась 17 червня 1979 року в м. Хуст Закарпатської області у сім’ї митців. Батько – відомий український скульптор Богдан Корж. Працює в жанрах: скульптурний портрет, медальєрне мистецтво, монументальна скульптура. Мати – заслужений художник України Людмила Корж-Радько. Живописець. Графік.

14Середню професійну освіту Леся отримала в Ужгородському коледжі прикладних мистецтв ім. А.Ерделі (1994-1998 роки). В 1998 році вступила до Львівської Національної академії мистецтв, де навчалась на відділі «Художня кераміка». У 2004 році, захистивши магістерську кваліфікаційну роботу «Педагогічна діяльність М.Бойчука в Київській академії мистецтв (1917-1922 р.р.)» та дипломну роботу декоративну пластику виставкового характеру «Сліди часу», отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво», здобула кваліфікацію художника кераміки, дослідника, викладача.
11
Відразу після завершення навчання розпочала педагогічну діяльність в Київському національному університеті технологій та дизайну, на факультеті ринкових, інформаційних та інноваційних технологій (м.Черкаси), де і працювала на посаді старшого викладача з 2004 по 2010 рік. В 2011 році працювала на посаді старшого наукового співробітника в КУ «Обласний художній музей» Черкаської обласної ради.

12Активний учасник Всеукраїнських, регіональних та міжнародних художніх виставках, симпозіумах та пленерах з 1996 р. Твори зберігаються в колекціях Національного Музею кераміки в Опішному (Полтавщина), Національного музею-заповідника в с.Буші (Вінничина), музеї ЗАТ «А/Т Глини Донбасу», м. Слов’янськ (Донеччина), Хустській міській картинній галереї (Закарпаття); приватних колекціях України, Словаччини, Польщі, Угорщини, Придністров’я, Канади, Австралії. З 2012 року – член Національної спілки художників України.

З 2006 року прикріплена як здобувач наукового ступеня кандидата мистецтвознавства до Інституту Народознавства Національної Академії наук України (м. Львів). Брала участь у Всеукраїнських та міжнародних науково-практичних міжнародних конференціях та симпозіумах починаючи з 2008 року. Наукові дослідження та статті надруковані у «Віснику Львівської національної академії мистецтв» (за 2008-2013 роки) та «Музейному альманасі» Черкаського обласного художнього музею.

13
Стилістика робіт постійно видозмінюється від модернової пластики до автентичних мотивів, від реалістичного трактування до спроби максимальної декоративності зображення, від експресії кольору та форм до площинності та знаковості зображення. Дівочі фігури, спокійні чи в активному русі, постають уособленнями пір року, дня, настрою – відображенням вічно змінної і життєдайної природи.

Художниця працює в різних жанрах і техніках: живопис, скульптура, графіка, батік. Природа на роботах Лесі Корж – казкова і мінлива, стає гарною основою та можливо десь імпульсом для життя людського суспільства.

Олександра Буйвол

0 коментарі:

Дописати коментар